Autonomni sustavi napajanja

 

Autonomni sustav napajanja predstavlja zaokruženi, cjeloviti sustav koji objedinjuje uređaje za proizvodnju električke energije iz obnovljivih izvora (vjetroagregati, fotonaponski članci), pohranu energije u baterijama, spremnik vodika i gorivne članke za proizvodnju električke energije iz vodika, zaštitne sustave mjerenja i upravljanja. Sustav omogućuje komunikaciju prema udaljenom korisniku te uvid u stanje radnih parametara, upozorenja i alarma.

Ovisno o energetskim potrebama lokacije, potencijalu sunca i vjetra, autonomni sustav napajanja se konfigurira s određenim brojem vjetroagregata, fotonaponskih članaka i potrebnom veličinom spremnika energije. Spremnici energije su baterije i vodik ili dizel koji služi kao podrška trošilima u slučaju nemogućnosti proizvodnje električke energije iz sunca i vjetra te praznih baterija.

Napredni algoritmi sustava upravljanja osiguravaju optimalno iskorištavanje pojedinog obnovljivog izvora ovisno o njegovoj trenutnoj raspoloživosti. Visoka sigurnost osigurana je nizom procedura implementiranih u sustavu upravljanja te tzv. fail-safe konfiguracijom.

 

Autonomni sustav napajanja KONČAR Hybrid Box® - brošura

 
Kontakt:
KONČAR - Institut za elektrotehniku d.d.
Zavod za upravljanje, obnovljive izvore i energetsku elektroniku
Fallerovo šetalište 22, 10 002 Zagreb, Hrvatska
Tel. +385 1 36 56 291; fax. +385 36 66 377
Ivan Cvrk, dipl. ing.
E-adresa: icvrk@koncar-institut.hr, hybrid@koncar-institut.hr
Mob. +385 99 2315 231