SafeTram

 

 

SafeTram: Sustav za povećanje sigurnosti vožnje javnog urbanog tračničkog prometa

Trajanje projekta: 2016-2020

Fond: Europski fond za regionalni razvoj (EFRR)

Poziv: „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“ Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta RH, www.strukturnifondovi.hr

Voditelj projekta: KONČAR – Institut za elektrotehniku d.d.

Partner: Sveučilište u Zagrebu, FER – Fakultet elektrotehnike i računarstva

Ukupni budžet projekta: 18.431.121,52 kn

Iznosi sufinanciranja: 13.285.558,30 kn (Končar: 8.401.356 kn, FER: 4.884.202 kn)

O projektu

Cilj projekta SafeTRAM je razviti inovativni sustav povećanja sigurnosti vožnje koji će implementirati niz funkcija za povećanje sigurnosti tramvajskog prometa, čime će se značajno smanjiti broj nesreća u kojima nastaju velike materijalne štete i stradavaju ljudi.

Tramvaj troši pet puta manje energije od automobila i ne zagađuje okoliš te zbog toga ima brojne ekološke prednosti u odnosu na cestovni promet, koji je odgovoran za čak 95% ispušnih plinova nastalih u prometu.

Sustavi poput SafeTRAM-a u skorijoj će budućnosti biti ključni elementi autonomnih vozila kojima suvremeno društvo teži.

Ciljevi projekta

Opći cilj:

Povećati inovacijski i izvozni potencijal hrvatskog gospodarstva u području tračničkog prometa.

Specifični ciljevi projekta:

  • Razviti SafeTRAM sustav za povećanje sigurnosti vožnje javnog urbanog tračničkog prometa
  • Povećati kompetencije u području autonomnih tramvaja kroz suradnju s istraživačkom zajednicom

Očekivani rezultati:

  • Povećanje prihoda od prodaje razvijenog inovativni proizvod SafeTRAM
  • Proveden postupak zaštite novog rješenja tehničkog problema vezanog uz ostvarenje sigurnosnih aspekata sustava pomoći vozaču tramvaja
  • Objavljena minimalno 3 znanstvena rada u području autonomnih vozila
  • Povećana suradnja KIET-a s akademskom zajednicom

Vijesti

11.05.2020. – O našim projektima za Z1 TV 

Direktor KONČAR – Instituta, Siniša Marijan, za emisiju Sveučilišni Zagreb na Z1 televiziji govorio je o suradnji Instituta i Fakulteta elektrotehnike i računarstva, naša dva aktualna projekta – SafeLog i SafeTram te akreditiranim uslugama laboratorijskih ispitivanja.


03.09.2019. – Ispitna vožnja prototipnog SafeTram sustava

Obavljena je ispitna vožnja prototipnog SafeTram sustava na električnom tramvaju KONČAR TMK2200. Ispitnom vožnjom nastojalo se ispitati i verificirati odabranu kombinacije senzora i algoritama za detekciju sudara u stvarnim uvjetima.

SafeTram sustav detektira vozila i pješake koji se nalaze neposrednoj blizini tramvaja te upozorava vozača na potencijalno opasnu situaciju u prometu svjetlosnim i zvučnim signalom. Vrijeme reakcije sustava je 10 puta kraće od prosječnog vremena reakcije čovjeka te će sustav u određenim opasnim situacijama pomoći vozaču u izbjegavanju sudara, pridonijeti smanjenju broja prometnih nesreća u kojem sudjeluju električni tramvaji i povećanju sigurnosti tramvajskog prometa.

U svrhu ispitivanja napravljeni su prototipni nosači kako bi smještaj senzora što bolje odgovarao stvarnim pozicijama na vozilu. Ispitivanje u stvarnim uvjetima i različitim svakodnevnim prometnim scenarijima u gradu Zagrebu omogućit će unaprjeđivanje karakteristika sustava. U sljedećem razdoblju očekuje se još pokusnih vožnji.


17.11.2017. – Prva diseminacijska radionica

Prva diseminacijska radionica projekta SafeTRAM održana 17.11.2017. u velikoj dvorani Končar – Elektroindustrije d.d., Fallerovo šetalište 22. Na radionici su  predstavljeni rezultati istraživanja, do kojih se došlo tijekom trajanja Temeljne faze projekta završene s 30.9.2017. Cilj ove radionice bio je bolje upoznavanje s do sada provedenim aktivnostima te budućim projektnim aktivnostima.


15.11.2017. – Poziv – prva diseminacijska radionica

Prva diseminacijska radionica projekta SafeTRAM održat će se 17.11.2017 u 11:00 u velikoj dvorani Končar – Elektroindustrije d.d., Fallerovo šetalište 22.


 

25.7.2017. – Končar – Institut za elektrotehniku d.d. potpisao je s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta Ugovor o dodjeli sredstva sufinanciranja za projekt SafeTRAM – Sustav za povećanje sigurnosti vožnje javnog urbanog tračničkog prometa.

Ukupna vrijednost projekta je 18.431.121,52 kn, a potpora iznosi 13.285.558,30 kn. Ugovor je potpisan temeljem Poziva „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“. Partner Končar – Institutu na ovom projektu je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, čiji dio potpore iznosi 4.884.202 kn.

Na predstavljanju uspješnih projekata sudjelovala je i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, a u sklopu svečanosti s korisnicima je potpisala ukupno šest ugovora temeljem Poziva „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“ i „Inovacije novoosnovanih MSP“ te dodijelila 14 odluka o financiranju temeljem Poziva „Kompetentnost i razvoj MSP“.

Osim potpredsjednice Dalić, svečanosti je prisustvovala i Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU sa suradnicima, Darinko Bago, predsjednik Uprave KONČARA sa suradnicima te predstavnici tvrtki korisnika sredstava EU fondova.
Pošalji Ne, hvala

*Izrada web stranice sufinancirana je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.