Ekspertni sustav monitoringa motora

Klijent

Termoelektrana snage 300 MW započela je s radom 1983., a u vlasništvu je Elektroprivrede Republike Srpske. To je elektrana od velike važnosti i proizvodi 1,8 milijuna tona ugljena od lignita godišnje iz obližnjeg rudnika ugljena Gacko. U 2015. godini dogovorena je izgradnja nove jedinice od 350 MW u termoelektrani Gacko, s kineskom tvrtkom Dongfang Electric Corporation (DEC).

Zašto ovo rješenje

Objavljen je natječaj u svrhu zaštite kritičnih proizvodnih motora s ciljem povećanja dostupnosti ovih strojeva. Razlog tome je osiguranje visoke sigurnosti cjelokupnog procesa proizvodnje, jer operativni problemi u radu motora mogu utjecati na rad glavnog generatora, što na kraju može nanijeti veliku štetu u proizvodnji.

Prednosti i rezultati za klijenta

Opremanjem kritičnih motora sa sustavom monitoringa stanja, korisnik prima potpuni pregled ključnih parametara kao što su vibracije, relativni pomaci osovine, brzina rotacije, magnetsko polje i razine temperatura. To znači da se ozbiljni kvarovi motora kao što su oštećene šipke rotora, oštećenja prstena kaveza, ekscentričnost rotora, oštećenja ležaja i drugi, mogu otkriti puno prije nego što se ugrozi normalna proizvodnja, ostavljajući dovoljno vremena za optimizaciju razdoblja održavanja.

Toplinska elektrana Gacko / Bosna i Hercegovina

300 MW

kapaciteta

750 mil. €

vrijednost tvorničke ekspanzije

1,500 GWh

godišnje generirano

1983. godine

početak rada