Utjecaj vrlo brzih prijelaznih pojava na kapacitivno gradiranu uljno-papirnu izolaciju

Početak projekta: studeni 2018.

Konzorcij:
KONČAR – Institut za elektrotehniku d.d.
KONČAR – Mjerni transformatori d.d.

Sažetak

Kapacitivno gradirana uljno-papirna izolacija je osnovna vrsta električke izolacije mnogih električnih uređaja, poput provodnika i mjernih transformatora. Unatoč tome što je cjenovni udio tih uređaja u sustavu opskrbe električnom energijom minimalan, njihovi kvarovi uzrokuju prekide u opskrbi te time i veliku ekonomsku štetu. Zbog toga oni predstavljaju sigurnosni i ekonomski rizik koji se danas umanjuje kvalitetnim dizajnom, sustavom monitoringa te preventivnom zamjenom.

U današnje je vrijeme elektroenergetski sustav izraženije izložen prijelaznim stanjima zbog sve većeg broja obnovljivih izvora električne energije u sustavu. Oni zbog svoje dislociranosti i nestalnosti rada uzrokuju povećan broj sklopnih operacija u sustavu. Također, zbog porasta udjela plinom oklopljenih rasklopnih postrojenja, raste i broj vrlo brzih prijelaznih pojava. U novije vrijeme, uobičajena se mineralna ulja zbog sigurnosnih i ekoloških razloga nastoje zamijeniti prirodnim ili sintetskim esterima, čiji je utjecaj električki gledano još nedovoljno poznat. Zbog svega navedenog, električki se uređaji u prijenosnom sustavu izlažu većim dugoročnim naprezanjima te je potrebno istražiti utjecaj tih pojava na njihovu izolaciju.

U navedenom projektu će se konstruirati kućište modela prikladno za ispitivanje vrlo brzih prijelaznih pojava te osigurati eksperimentalni postav za kvalitetno mjerenje svih tipova naponskih prijelaznih pojava. Istraživanjem utjecajnih i kontrolnih parametara, napravit će se ispitni plan kojim će se kvalitetno istražiti utjecaj navedenih pojava na kapacitivno gradiranu uljno-papirnu izolaciju. Različiti materijali kapacitivnih obloga i vrsta ulja bit će uzeti u obzir.

Očekivani doprinos projekta je proširenje znanja o ponašanju kapacitivno gradirane uljno-papirne izolacije prilikom prijelaznih pojava čime se može doprinijeti optimizaciji dizajna električkih uređaja i njihovog monitoringa te time povećati njihovu sigurnost i smanjiti utjecaj na okoliš.