Trebaju li proizvođači strojeva uključivati sustave monitoringa u svoje proizvode?

Često u našem svakodnevnom radu razgovaramo s proizvođačima strojeva o dodavanju više vrijednosti njihovim proizvodima integrirajući ga s našim monitoring rješenjima. Uvijek se trudimo uvjeriti ih da nema rizika ili opasnosti za njihov stroj i da će to biti korisno za njihove prodajne operacije.

Međutim, uglavnom na ovoj temi dolazi do neslaganja s proizvođačima. Velika većina proizvođača nam govori nešto poput “to čini moj stroj skupljim”, “kupac to nije tražio” ili “nisam siguran da će to funkcionirati”. Čuli smo čak i neke proizvođače koji govore: “Ne želim da neki sustav pokaže da moj motor ima problema. Radije bih prodao više jedinica, tako da se loši motori mogu zamijeniti kad se pojave problemi.„

Svakako postoje situacije kada nema smisla prodati stroj sa sustavom monitoringa stanja. Veliki i skupi generatori instalirani u velikim elektranama najčešće su navedeni u javnom natječaju odvojeno od sustava monitoringa stanja. Zbog složenosti mjerenja koja su definirana u ovakvim projektima, stvarno nema smisla imati već izgrađen sustav koji se uopće neće koristiti ili za koji ne postoji potreba. Ali što je s električnim strojevima manjih snaga?

Uzmimo npr. električne motore. Imati kvalitetno upravljanje motorom najbitnija je stavka za svaku proizvodno – intenzivnu tvrtku. Takve tvrtke ulažu puno resursa u procese održavanja i imaju ciljeve smanjivanja kvarova motora, remonta i troškova zamjene. Proizvođači električnih motora upoznati su s procesima svojih kupaca, ali još uvijek nisu svjesni da im može pomoći i prediktivno održavanje strojeva.

1) Diferencijacija proizvoda

S toliko proizvođača strojeva na tržištu, nuditi proizvod za koji se tvrdi da je zaštićen od najčešćih kvarova motora jasna je diferencijacija. Njihovi kupci obično ocjenjuju dobavljače i uspoređuju karakteristike proizvoda u odnosu na terenske zahtjeve. Imati jedinstvenu značajku koja obećava više sigurnosti, produktivnosti i manje potrošenih resursa u odnosu na motore drugih proizvođača, je ono što vas izdvaja od konkurencije.

2) Sigurnost za krajnje korisnike

Istaknuti da vaš motor neće doživjeti iznenadnu štetu koja može ugroziti ključni proces proizvodnje, još je jedan argument. Iako krajnji korisnik stroja često nije taj koji kupuje, to je veliki prodajni argument za bilo kojeg proizvođača koji zna da se strojevi u procesnoj industriji koriste u što većoj mjeri.

3) Smanjeni troškovi tijekom redovitog korištenja

Alarmirati korisnike postrojenja kada nešto pođe krivo važna je značajka monitoring sustava. Ali ti sustavi mogu učiniti mnogo više od toga. U KONČAR – Institutu za elektrotehniku razvili smo naprednu metodu za otkrivanje najčešćih nedostataka motora. Ova metoda je superiornija od ostalih metoda ispitivanja motora, kao što je analiza struje motora (MCSA) jer su rezultati precizniji i nije potrebna nikakva posebna oprema za ispitivanje motora. To rezultira znatno manjim troškovima za terenske radove.

Kako to može pomoći proizvođačima strojeva? Imajući snažan, ali jednostavan i ekonomičan sustav koji koristi ovu metodu u svom motoru, svojim klijentima mogu obećati puno niže troškove budućih ispitivanja i održavanja motora. Također mogu pokazati koliko novca operator može uštedjeti kroz godinu dana, što je fantastični prodajni argument.

4) Zaštita za vrijeme jamstvenog razdoblja

Kompleksni monitoring sustavi pružaju veliku količinu podataka svojim korisnicima, što može biti izazov za osoblje postrojenja. No, moguće je imati jednostavan sustav s fokusom samo na kvarove strojeva i rad korisnika. Za proizvođače strojeva to znači da mogu imati uvid u način rada stroja tijekom jamstvenog razdoblja. Ako krajnji korisnik upravlja strojem drukčije nego što je dogovoreno u ugovoru i zahtijeva kazne, proizvođač može dokazati da je stroj pravilno radio i da su radnje korisnika uzrokovale štetu (kliknite ovdje za više informacija o ovom rješenju).

5) Poboljšanja proizvoda

Konačno, sustav monitoringa može pokazati proizvođaču stroja kako se koristi njegov stroj. To daje proizvođačima moćan alat pri radu na novijim verzijama stroja. Također pomaže u učenju o samim korisnicima i načinu na koji oni koriste proizvod. Krajnji rezultat je više znanja o tržištu i poboljšani proces istraživanja i razvoja.

Zaključak

Opremanje stroja s pravilnim sustavom monitoringa donosi mnoge prednosti proizvođačima, ali je potrebno vremena da dobiju jasnu sliku o tome kako to funkcionira. Jedini način na koji će proizvođači pomoći svojim kupcima jest razumijevanje njihovih ciljeva. U svijetu gdje postoji konstantan pritisak kako bi se smanjili troškovi i optimiziralo upravljanje imovinom, ugradnja sustava za monitoring stanja na stroj može činiti veliku razliku. Ne samo da će terenski radovi biti produktivniji, nego će korisnici i nagraditi takve proizvođače s jačom preferencijom prema njihovim proizvodima.