Nova generacija ugradbenih računalnih sustava za elektromotorne vlakove

KONČAR – Institut za elektrotehniku (Institut) isporučitelj je opreme za upravljanje tračničkim vozilima društvu KONČAR – Električna vozila (KEV) za 21 elektromotorni vlak za kupca HŽ Putnički prijevoz. Oprema za upravljanje vlakom sastoji se od glavnog računala vlaka, uređaja mjerenja i zaštita, računala upravljačnice, sustava mjerenja energije, sučelja čovjek-stroj te komunikacijskog računala za povezivanje vlakova.

Većina opreme za ovu seriju vlakova zasnovana je na vlastitoj novorazvijenoj KonECS hardverskoj i softverskoj platformi koja omogućuje konfiguriranje industrijskih ugradbenih računalnih sustava (URS) različitih namjena. KonECS (Končar Embedded Computer Systems) platforma nastala je kao kulminacija višedesetljetnog razvoja sličnih sustava u Institutu, a u njoj je implementiran čitav niz novih komunikacijskih i računalnih mogućnosti uz zadržavanje svih funkcionalnosti prethodnih platformi.

Osnovni hardverski dijelovi platforme su glavni procesorski modul, modul napajanja te moduli za obradu i procesiranje ulazno-izlaznih signala. Procesorsku jezgru glavnog procesorskog modula čini višejezgreni TI AM5728 procesor, a na raspolaganju su dva Ethernet i tri serijska komunikacijska sučelja koja omogućuju implementaciju različitih protokola.

Jedan od izazova zamjene URS uređaja zasnovanih na starim platformama s novom generacijom temeljenom na KonECS platformi bio je prijenos postojećih aplikacijskih programa, odnosno softvera. Stoga je usporedno razvijen i alat Grap Application Converter koji, prema definiranim pravilima, automatski prevodi aplikacijske programe prethodnih generacija u novo okruženje. Tijekom ovog procesa još se jednom pokazalo kako suradnici KEV-a i Instituta djeluju kao dobro integriran tim te su inicijalna ispitivanja uspješno provedena na obostrano zadovoljstvo.